Food defense KPI in the business processes of the food supply chain

Ramón Navarrete Reynoso

Resumen


Given that globalization is constantly spreading, supply chains are becoming more complex and vulnerable. Managing the security of supply chains is becoming a regular part of business management practices. Threats to supply chains include theft, terrorism, and patent violations. Food and water supply sources are an attractive target for terrorist attacks, which makes Food Defense for the protection of food supply chains a huge priority. Although a business process approach is widely adopted in the Food Supply Chain (FSC) context it is not very well developed in the literature about Food Defense. The development of alternatives to build a Key Performance Indicator (KPI) to measure Food Defense in business processes has not been part of the studies that follow this approach. This article proposes a procedure to build a Food Defense KPI to establish how efficient business processes are in preventing food terrorism. The practical validation of the proposed procedure was done in a food company in El Bajío, Mexico. The results support the possibility of the successful application of the Food Defense KPI.


Palabras clave


Food Defense; Supply Chain Security; Risk Analysis; Key Performance Indicator.

Texto completo:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.22201/fca.24488410e.2018.960

Métricas de artículo

Cargando métricas ...

Metrics powered by PLOS ALM

Enlaces refback

  • No hay ningún enlace refback.


Licencia de Creative Commons
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.

CONTADURÍA Y ADMINISTRACIÓN, año 64, No.64-1, enero-marzo de 2019, es una publicación trimestral editada por la Universidad Nacional Autónoma de México, Colonia Ciudad Universitaria, Delegación Coyoacán, C.P. 04510, México, Ciudad de México, a través de la División de Investigación de la Facultad de Contaduría y Administración - UNAM, Circuito Exterior, s/n, Colonia Ciudad Universitaria, Delegación Coyoacán, C.P. 04510, México, Ciudad de México., Tel. (55) 56 22 84 57 y (55) 56 22 84 58 Ext. 144, http://www.cya.unam.mx, correo electrónico: revista_cya@fca.unam.mx, Editor responsable: Dr. Francisco López Herrera, Reserva de Derechos al Uso Exclusivo No. 04-2016-071316434900-203, otorgada por el Instituto Nacional del Derecho de Autor, ISSN 2448-8410, Responsable de la última actualización de este Número, División de Investigación de la Facultad de Contaduría y Administración-UNAM, Dr. Francisco López Herrera, Circuito Exterior, s/n, Colonia Ciudad Universitaria, Delegación Coyoacán, C.P. 04510, México, Cd., Mx., fecha de última modificación, 7 de enero de 2019.

Las opiniones expresadas por los autores no necesariamente reflejan la postura del editor de la publicación. Se autoriza la reproducción total o parcial de los textos aquí publicados siempre y cuando se cite la fuente completa y la dirección electrónica de la publicación.

Contaduría y Administración by División de Investigación de la Facultad de Contaduría y Administración is licensed under a Creative Commons Reconocimiento- 4.0 Internacional.
Creado a partir de la obra en http://www.cya.unam.mx.

Correo electrónico: revista_cya@fca.unam.mx               

ISSN: 0186-1042 (Print) 2448-8410 (Online)